Cześć wszystkim potrzebuję pomocy z czterema zadankami z fizyki,które średni rozumiem,bo noga z fizyki jestem.Ślicznie proszę o pomoc
Zadanie 1.
Izolowana kula o promieniu R=6.85cm ma ładunek q=1.25nC
A)jaka energia potencjalna jest zmagazynowana w polu elektrycznym tego naładowanego przewodnika?
B)Jaka jest gęstość energii przy powierzchni kuli?
Zadanie 2.
Wychylenie z położenia równowagi dane jest wzorem y(t)=0.2 sin(2πt).
Oblicz amplitudę,okres drgań,maksymalną szybkość i maksymalne przyspieszenie.
Zadanie 3.
Oblicz wartość bezwzględna błędu wielkości fizycznej
a)f = ab/a+b
b)Rx=Rn 1x/1z
Zadanie 4.
Kondensator płaski,którego pojemność C wynosi 13.5pF jest naładowany przez źródło do różnicy potencjałów między okładkami U=12.5V. Po odłączeniu źródła między okładki kondensatora wsunięto porcelanową płytę epsilonr=6.5 . Jaka jest energia potencjalna układu kondensator-płyta przed wsunięciem płyty i po nim?
Z góry jeszcze raz dziękuje za wszelką pomoc!
Wartość bezwzględna błędu,wychylenie,gęstość energii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wartość bezwzględna błędu,wychylenie,gęstość energii
Skoro jestes noga, to skąd te zadania?
zad.3 mam nadzieję, że funkcja \(f(a,b)= \frac{ab}{a+b} \) tak wygląda, radzę przed napisaniem posta zapoznać się z działalnością forum na dole: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
błąd bezwzględny liczymy metodą różniczki zupełnej (nie wiem czy ci to coś mówi?) ale co tam ,
wygląda to tak: \(\Delta f = (\frac{b}{a+b})^2 (\Delta a + \Delta b) \)
zad.3 mam nadzieję, że funkcja \(f(a,b)= \frac{ab}{a+b} \) tak wygląda, radzę przed napisaniem posta zapoznać się z działalnością forum na dole: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
błąd bezwzględny liczymy metodą różniczki zupełnej (nie wiem czy ci to coś mówi?) ale co tam ,
wygląda to tak: \(\Delta f = (\frac{b}{a+b})^2 (\Delta a + \Delta b) \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wartość bezwzględna błędu,wychylenie,gęstość energii
Z Ćwiczeń,a z czego innego :p
mówi mówi akurat problemów z Analizą nie mam żadnych,chodzi mi o same schematy rozwiązywania tych zadań.
Za zadanie 3 dziękuje ślicznie,jakbyś był wstanie 3 inne ruszyć to też super.
mówi mówi akurat problemów z Analizą nie mam żadnych,chodzi mi o same schematy rozwiązywania tych zadań.
Za zadanie 3 dziękuje ślicznie,jakbyś był wstanie 3 inne ruszyć to też super.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wartość bezwzględna błędu,wychylenie,gęstość energii
Chyba mnie podpuszczasz a obliczyłeś pkt. b) ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wartość bezwzględna błędu,wychylenie,gęstość energii
zad.2
\(A = 0,2 \ m \ ? \\
T = 1 s \\
v_{max} = 0,4\pi\ \frac{m}{s} \\
a_{max} = 0,8 \pi^2\ \frac{m}{s^2}\)
\(A = 0,2 \ m \ ? \\
T = 1 s \\
v_{max} = 0,4\pi\ \frac{m}{s} \\
a_{max} = 0,8 \pi^2\ \frac{m}{s^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl