Zadanie z dynamiki - openstax

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dom1ns00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 07 lut 2020, 19:19
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Zadanie z dynamiki - openstax

Post autor: dom1ns00 »

3.83.
Samochód o masie m⁠ porusza się wzdłuż osi x⁠. Siła działająca na niego sprawia, że jego prędkość zmienia się wraz z położeniem x ⁠zgodnie z równaniem v=kx2⁠, gdzie k⁠ to pewna stała.Znajdź siłę działającą na samochód w funkcji jego położenia.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki - openstax

Post autor: korki_fizyka »

Musisz napisać r-nie ruchu z II zasady dynamiki, a następnie rozwiązać r-nie różniczkowe.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
dom1ns00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 07 lut 2020, 19:19
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki - openstax

Post autor: dom1ns00 »

F=m*a \So a=F/m, a dalej z jakiego wzoru podstawiam? niezbyt ogarniam fizykę :(
dom1ns00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 07 lut 2020, 19:19
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki - openstax

Post autor: dom1ns00 »

Dzięki za pomoc, doszedłem do rozwiązania. :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki - openstax

Post autor: korki_fizyka »

\(F_x(t) = 2mkx\) :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ