Szukane przyspieszenie obracającego się koła (stałe) - dana prędkość początkowa i ilość obrotów do zatrzymania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 221 razy
- Płeć:
Szukane przyspieszenie obracającego się koła (stałe) - dana prędkość początkowa i ilość obrotów do zatrzymania
Koło obraca się z prędkością początkową delta0. Po wykonaniu 10 obrotów wskutek tarcia w łożyskach koło zatrzymało się. Obliczyć \(\varepsilon\) uważając je za stałe.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Szukane przyspieszenie obracającego się koła (stałe) - dana prędkość początkowa i ilość obrotów do zatrzymania
\(\omega_o\) -początkowa prędkość kątowa (ntb. tę grecką literę czyta się"omega")
\(\alpha = 20\Pi\)
rozwiązujesz układ r-ń:
\(\alpha = \omega_o t -\frac{\epsilon t^2}{2}\)
\(0 =\omega_o - \epsilon t\)
\(\alpha = 20\Pi\)
rozwiązujesz układ r-ń:
\(\alpha = \omega_o t -\frac{\epsilon t^2}{2}\)
\(0 =\omega_o - \epsilon t\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 221 razy
- Płeć:
Re: Szukane przyspieszenie obracającego się koła (stałe) - dana prędkość początkowa i ilość obrotów do zatrzymania
Mam pytanie: skąd się wzięło drugie równanie?
Wiadomo że równanie drogi kątowej to \(\frac{ \varepsilon t^{2}}{2}+ ωot\)
No i że kiedy osiągnie \(2 \pi \cdot 10\) to się zatrzymuje po jakimś czasie t1 i droga wynosi \(20 \pi =\frac{ \varepsilon t1^{2}}{2}+ ωot1\)
Ale skąd się bierze że \(0= \varepsilon t1+ωo\)?
Przecież na początku t=0
Wiadomo że równanie drogi kątowej to \(\frac{ \varepsilon t^{2}}{2}+ ωot\)
No i że kiedy osiągnie \(2 \pi \cdot 10\) to się zatrzymuje po jakimś czasie t1 i droga wynosi \(20 \pi =\frac{ \varepsilon t1^{2}}{2}+ ωot1\)
Ale skąd się bierze że \(0= \varepsilon t1+ωo\)?
Przecież na początku t=0
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 221 razy
- Płeć:
Re: Szukane przyspieszenie obracającego się koła (stałe) - dana prędkość początkowa i ilość obrotów do zatrzymania
Dobra, nie było pytania. Drugie równanie to po prostu po lewej pozostawione ω końcowe które będzie równe 0 w \(\varepsilon \cdot t1+ωo\)
Jasne.
Jasne.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Szukane przyspieszenie obracającego się koła (stałe) - dana prędkość początkowa i ilość obrotów do zatrzymania
Czyli wszystko tak samo jak w szkole średniej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl