Zadanie z przyspieszenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rs2096
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 lut 2020, 21:26
Płeć:

Zadanie z przyspieszenia

Post autor: rs2096 »

Potrzebuję pomocy z rozwiązaniem zadania dot. przyspieszenia.
treść:
Dwóch kierowców rusza ze świateł w tym samym kierunku. pierwszy z nich przyśpiesza od 0m/s do 10m/s w czasie 30s, następnie
porusza się ze stałą prędkością.

Drugi od samego początku porusza się ze stałym przyśpieszeniem równym 0,25m/s^2.

zadania:
1) Napisz równanie które określa równość dróg przebytych przez kierowców do momentu minięcia się.
2) Znajdź czas i drogę jaką pokonali do momentu minięcia się.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z przyspieszenia

Post autor: korki_fizyka »

rs2096 pisze: 04 lut 2020, 21:35
zadania:
1) Napisz równanie które określa równość dróg przebytych przez kierowców do momentu minięcia się.
2) Znajdź czas i drogę jaką pokonali do momentu minięcia się.
Sam sformułowałeś te pytania czy ze słuchu :?:
R-nia ruchu samochodów:
\(x_1(t) = \frac{a_1t_1^2}{2} + v_1t = 150 + 10t\), t> 30 s
\(x_2(t) = \frac{a_2t^2}{2}= \frac{0,25t^2}{2}\)
a dalej: \(x_1 = x_2\) - miejsce minięcia się czyli jak to ująłeś równość dróg, z tego wyznaczysz czas i współrzędną miejsca mijania. Poradzisz sobie z tym równaniem kwadratowym? Będą dwa pierwiastki, jeden z nich to x = 0.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ