Dwa długie, prostoliniowe przewodniki, umieszczono w przeciwległych wierzchołkach kwadratu o boku a. Określić wektor indukcji magnetycznej w trzecim wierzchołku, jeśli wiadomo, że w obu przewodnikach płyną w tę samą stronę prądy o natężeniu I. Jaka siła działałaby na przewodnik z prądem I, umieszczony w trzecim wierzchołku, równolegle do pozostałych?
Bardzo proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak to zrobić
przewodniki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: przewodniki
Przewody są prostopadłe do kwadratu.
Wektor indukcji ma kierunek przekątnej miedzy wierzchołkami kwadratu przebitymi przez przewody ima długość:
\(B_w= \sqrt{B_1^2+B_2^2}= \sqrt{( \frac{\mu_oI}{2 \pi a} )^2+\frac{\mu_oI}{2 \pi a} )^2} =\frac{\mu_oI}{2 \pi a} \sqrt{2} \)
Na trzeci przewód działa siła wypadkowa (pochodząca od dwóch przewodów)
\(F_w= \sqrt{F_1^2+F_2^2}= \sqrt{( \frac{\mu_oI^2l}{2 \pi a} )^2+\frac{\mu_oI^2l}{2 \pi a} )^2} =\frac{\mu_oI^2l}{2 \pi a} \sqrt{2} \)
Ponieważ nie znam długości l więc jej nie wyliczę. Jeśli w trzecim przewodzie prąd płynie w tym samym kierunku co w pozostałych to siła jest skierowana do środka kwadratu, a w przeciwnym przypadku ma zwrot przeciwny.
Wektor indukcji ma kierunek przekątnej miedzy wierzchołkami kwadratu przebitymi przez przewody ima długość:
\(B_w= \sqrt{B_1^2+B_2^2}= \sqrt{( \frac{\mu_oI}{2 \pi a} )^2+\frac{\mu_oI}{2 \pi a} )^2} =\frac{\mu_oI}{2 \pi a} \sqrt{2} \)
Na trzeci przewód działa siła wypadkowa (pochodząca od dwóch przewodów)
\(F_w= \sqrt{F_1^2+F_2^2}= \sqrt{( \frac{\mu_oI^2l}{2 \pi a} )^2+\frac{\mu_oI^2l}{2 \pi a} )^2} =\frac{\mu_oI^2l}{2 \pi a} \sqrt{2} \)
Ponieważ nie znam długości l więc jej nie wyliczę. Jeśli w trzecim przewodzie prąd płynie w tym samym kierunku co w pozostałych to siła jest skierowana do środka kwadratu, a w przeciwnym przypadku ma zwrot przeciwny.