Zadanie z wektorami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kiras
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 12 lis 2019, 20:56
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Zadanie z wektorami

Post autor: Kiras »

Dla jakiego m,n,p te wektory są równoległe i jaki jest warunek żeby były równoległe ?
a=[3,2,-1]
b=[m,-n,p]
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadanie z wektorami

Post autor: radagast »

Kiras pisze: 02 lut 2020, 17:09 Dla jakiego m,n,p te wektory są równoległe i jaki jest warunek żeby były równoległe ?
a=[3,2,-1]
b=[m,-n,p]
wektory są równoległe jeśli mają proporcjonalne współrzędne.\( \left[ 3,2,-1\right] \parallel \left[ m,-n,p\right] \iff \frac{3}{m}= \frac{2}{-n} = \frac{-1}{p} \)
ODPOWIEDZ