Moment bezwładności prętów, których osie przechodzą przez ich środki spełnia zależność I1/I2 = 2. Masa pierwszego wynosi m1 A drugiego m2= 2m1. Jaki warunek spełniają ich długości?
Proszę o pomoc.
Fizyka - moment bezwładności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Fizyka - moment bezwładności
\( \frac{l_1}{l_2}=2 \)
Wzór na moment bezwładności w tym przypadku, to \(I= \frac{ml^2}{12} \).
Chyba się domyślasz co znaczą literki ...
Wzór na moment bezwładności w tym przypadku, to \(I= \frac{ml^2}{12} \).
Chyba się domyślasz co znaczą literki ...
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka - moment bezwładności
Momenty bezwładności są zawsze w postaci \(I = kmr^2\), gdzie k-współczynnik zależny od kształtu bryły. Stąd \(\frac {I_1}{I_2}= \frac{km_1L_1^2}{km_2L_2^2}=\frac{1}{2}(\frac{L_1}{L_2})^2 = 2 \So (\frac{L_1}{L_2})^2 = 4 \So \frac{L_1}{L_2} = 2 \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl