Proszę o pomoc w zadaniach, z góry dziękuje!!!
1. Sześcienny klocek o krawędzi a, częściowo zanurzony w cieczy o gęstości p wykonuje drgania harmoniczne w kierunku pionowym z częstotliwością f. Zakładając, że ruch odbywa się bez oporów wyznaczyć gęstość materiału z którego wykonano klocek. Wyznaczyć logarytmiczny dekret tłumienia jeśli wiadomo, że w czasie dwóch pełnych drgnień amplituda zmalała o 10%.
2. Drewniany walec o masie m, polu podstawy S i wysokości h, częściowo zanurzony w cieczy wykonuje drgania w kierunku pionowym. Przyjmując, że są to drgania proste i wiedząc, że w stanie równowagi walec jest zanurzony do połowy wyznaczyć okres drgań. Zapisać równanie tych drgań jeśli wiadomo, że maksymalne zanurzenie walca w czasie ruchu przypada na chwilę początkową i wynosi 3h/4.
fizyka ruch harmoniczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: fizyka ruch harmoniczny
\(\Delta F_{\text{wyp}} = \rho ga^2\cdot x \So k =\rho ga^2 \)
\(f = \frac{1}{2\Pi} \sqrt{\frac{k}{m}} \So \rho =.. \)
\(\delta = ln \frac {A_n}{A_{n+1}}\approx 0,11\)
\(f = \frac{1}{2\Pi} \sqrt{\frac{k}{m}} \So \rho =.. \)
Dekrety to były za Gomółki a w przypadku drgań tłumionych mamy logarytmiczny dekrement
\(\delta = ln \frac {A_n}{A_{n+1}}\approx 0,11\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl