Elementy teorii pola

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Catsanddogs
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Elementy teorii pola

Post autor: Catsanddogs »

Czy dla siły \(F = (y+z,x+z,x+y)\) zachodzi relacja \(\text{div}(\text{grad } V)= \Delta V\) (gdzie \(V\) to potencjał siły \(F\). Zinterpretować wynik.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2020, 19:47 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa LaTeX-a
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Elementy teorii pola

Post autor: grdv10 »

Dywergencja gradientu to laplasjan. Widać, że dla tej siły jest on zerowy. Potencjał tego pola to \(V(x,y,z)=xy+yz+xz.\) Jego laplasjan też jest zerowy.
Catsanddogs
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Elementy teorii pola

Post autor: Catsanddogs »

A w jaki sposób policzyłeś ten potencjał?
ODPOWIEDZ