Parowóz wzdłuż południka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MetalSkulkBane
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Parowóz wzdłuż południka

Post autor: MetalSkulkBane »

5) Na szerokości geograficznej północnej 60 stopni parowóz o masie m =
100 ton jedzie z południa na północ z prędkością v = 72 km/h po torze
kolejowym biegnącym wzdłuż południka. Znaleźć wartość i kierunek siły jaka
parowóz wywiera na szyny kolejowe prostopadle do kierunku toru.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Parowóz wzdłuż południka

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Parowóz wzdłuż południka

Post autor: korki_fizyka »

F= 2mvωsinφ
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ