4) Wahadło o masie m wisi na podstawce umocowanej na wózku.
Znajdź kierunek nici wahadła, tj. kat α (alfa) nici z pionem oraz jej naprężenie w
następujących przypadkach:
a) wózek porusza sie ruchem jednostajnym po płaszczyźnie poziomej,
b) wózek porusza sie po płaszczyźnie poziomej z przyspieszeniem a,
c) wózek stacza się swobodnie z równi pochyłej, która tworzy kat α z
poziomem
Dane jest przyspieszenie ziemskie g.
Wachadło na wózku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
- Podziękowania: 21 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wachadło na wózku
a)
\( \alpha =0\\
N=mg\)
b)
\(\tg \alpha = \frac{ma}{mg} \So \alpha =\arctg \frac{a}{g}\\
N= \sqrt{(ma)^2+(mg)^2}=m \sqrt{a^2+g^2} \)
c)
swobodnie, czyli bez tarcia?
\( \alpha =0\\
N=mg\)
b)
\(\tg \alpha = \frac{ma}{mg} \So \alpha =\arctg \frac{a}{g}\\
N= \sqrt{(ma)^2+(mg)^2}=m \sqrt{a^2+g^2} \)
c)
swobodnie, czyli bez tarcia?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
- Podziękowania: 21 razy
- Płeć:
Re: Wachadło na wózku
Tak, bez tarcia
(I patrząc na zadanie zgaduję że "szukane α" oraz "kat nachylenia równi pochyłej α" to dwa różne kąty. Może lepiej by drugi zaznaczyć jako beta).
(I patrząc na zadanie zgaduję że "szukane α" oraz "kat nachylenia równi pochyłej α" to dwa różne kąty. Może lepiej by drugi zaznaczyć jako beta).