Równia [ochyła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MetalSkulkBane
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Równia [ochyła

Post autor: MetalSkulkBane »

3)Wyznaczyć prace wciągnięcia ciężaru po równi pochyłej, jeśli
masa tego ciężaru wynosi m = 100 kg, długość równi l = 2 m, kat nachylenia
do poziomu π/6, współczynnik tarcia f = 0,1. Przyjmij, ze przyspieszenie
ziemskie g = 9, 8 m/s^2.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Równia [ochyła

Post autor: korki_fizyka »

\(W =E_p+W_T=mgh +fsmgcos\alpha\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
MetalSkulkBane
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Re: Równia Pochyła

Post autor: MetalSkulkBane »

Zwykle W = s * F, ale rozumiem że to takie sprytne rozwiązanie, bo Praca w tym wypadku pokrywa się w dużym stopniu ze zmianą Energi Potencjalnej.
Ale skąd tu się bierze "s" w sile Tarcia?

Tarcie = f * Nacisk (* cos α)
Nacisk = m*g

Więc na moją głowę Tarcie = f * m * g * cos α , bez "s"
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równia [ochyła

Post autor: panb »

Ale praca wymaga drogi/przesunięcia. Stąd s.
ODPOWIEDZ