Kule a zderzenia sprężyste i nie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MetalSkulkBane
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Kule a zderzenia sprężyste i nie

Post autor: MetalSkulkBane »

2)Dwie kule zderzają się, po czym poruszają się wzdłuż jednej
prostej. Jedna z kul przed zderzeniem była w spoczynku, a druga poruszała
się z prędkością v0. Kula poruszająca się ma masę trzykrotnie mniejsza od
kuli spoczywającej. Wyznacz:
a) prędkość kul po zderzeniu idealnie sprężystym,
b) prędkość kul po zderzeniu idealnie niesprężystym
c) ubytek energii podczas zderzenia niesprężystego
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Kule a zderzenia sprężyste i nie

Post autor: korki_fizyka »

\(mv_o =\)
a)\(mv_1+3mv_2\)
b)\(4mv\)
c)\(\Delta E =E_2-E_1\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Kule a zderzenia sprężyste i nie

Post autor: kerajs »

a)
\( \begin{cases} mv_0=mv_1+3mv_2 \\
\frac{mv_0^2}{2}= \frac{mv_1^2}{2} + \frac{3mv_2^2}{2}
\end{cases} \)
MetalSkulkBane
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Re: Kule a zderzenia sprężyste i nie

Post autor: MetalSkulkBane »

Wielkie dzięki :)
ODPOWIEDZ