1.Ciężarek o masie 3m wisi na nici nawiniętej na obracający się walec o masie m i promieniu R. Do drugiego końca nici zaczepiona jest masa m jak na rysunku, a nić nawinięta jest na doklejony walec o masie 2m i promieniu 2R. Współczynnik tarcia o podłoże f = ¼.
a) zaznacz na rysunku wszystkie siły działające na wszystkie ciała.
b) zapisz równania Newtona dla wszystkich mas,
c) oblicz moment bezwładności podwójnego krążka,
d) oblicz przyspieszenie masy 3m,
e) oblicz siłę napinającą nić na której wisi masa 3m( dla m = 0,5 kg).
Obrazek do zadania
2.Niechlujni robotnicy pozostawili na nachylonym podjeździe do nowo budowanego wiaduktu niezabezpieczone kręgi betonowe oraz ręczny walec o średnicy D, wypełniony wodą. Krąg betonowy ma średnicę zewnętrzną D, grubość ścianek d oraz gęstość ςk > ςwody . Co stoczy się szybciej – krąg betonowy czy walec? Opory toczenia zaniedbać. Czy odpowiedź zależy od temperatury otoczenia?
Prosiłbym o rozwiązanie tych zadań
2 zadania - tensor m.bezwladnsoci , bryła sztywna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 2 zadania - tensor m.bezwladnsoci , bryła sztywna
Mam pyt. co ma tensor bezwładności wspólnego z tymi zadaniami?
Wystarczy zastosować II zasadę dynamiki i rozwiązać r-nia ruchu.
Wystarczy zastosować II zasadę dynamiki i rozwiązać r-nia ruchu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: 2 zadania - tensor m.bezwladnsoci , bryła sztywna
chciałbym poprostu zobaczyc rozwiazania tych zadan , przepraszam jesli pomylilem sie z działem .
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 2 zadania - tensor m.bezwladnsoci , bryła sztywna
Nie z działem tylko tytułem. Chociaż z działem też, bo są to zadania ze szkoły średniej.
II zasada dla ruchu postępowego: \(\vec{F_w} = \sum_{i=1}^{n} \vec{F_i}\)
II zasada dynamiki dla obrotowego: \(\vec{M_w} = \sum_{i=1}^{m} \vec{r_i} \otimes \vec{F_i}\)
II zasada dla ruchu postępowego: \(\vec{F_w} = \sum_{i=1}^{n} \vec{F_i}\)
II zasada dynamiki dla obrotowego: \(\vec{M_w} = \sum_{i=1}^{m} \vec{r_i} \otimes \vec{F_i}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl