2 Zadania- moment bezwładności ,środek masy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kiras
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 12 lis 2019, 20:56
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

2 Zadania- moment bezwładności ,środek masy

Post autor: Kiras »

1.Wyznaczyć położenie środka masy bryły w kształcie paraboloidy obrotowej o wysokości H i masie m, która powstała w wyniku obrotu paraboli o równaniu z = 2a*(x^2) dookoła osi OZ.

2.Obliczyć moment bezwładności trójkąta równoramiennego o podstawie a, wysokości h i gęstości powierzchniowej q, względem:
a) osi symetrii trójkąta,
b) podstawy a jako osi,
c) względem osi równoległej do osi symetrii i przechodzącej przez jeden z wierzchołków podstawy trójkąta.

Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań , męcze się z nimi już którąś godzine i nic nie moge wymyślić ...
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: 2 Zadania- moment bezwładności ,środek masy

Post autor: panb »

Kiras pisze: 12 sty 2020, 20:17 2.Obliczyć moment bezwładności trójkąta równoramiennego o podstawie a, wysokości h i gęstości powierzchniowej q, względem:
a) osi symetrii trójkąta,
Ilustracja
Ilustracja
rys1.png (8.44 KiB) Przejrzano 1239 razy
Na rysunku widzimy trójkąt, o którym mowa w zadaniu z zaznaczoną osią obrotu.
Czarna gruba kreska, to element masy \(dm\) znajdujący się w odległości x od tej osi.
Zgodnie z definicją \(I= \int_{-a/2}^{a/2}x^2dm \).

Wyróżniony element \(dm=qdS\), gdzie \(dS\) jest powierzchnią tego elementu.
Element ten ma wysokość \(h_x\) i szerokość \(dx\), więc \( dS=h_xdx\). Wysokość \(h_x\) spełnia na mocy tw. Talesa warunek:\( \frac{h_x}{h} = \frac{ \frac{a}{2}-x }{ \frac{a}{2} } \So h_x= \frac{h(a-2x)}{a} \)

Reasumując
\[I= \int_{-a/2}^{a/2}x^2qh_xdx =\int_{-a/2}^{a/2} \frac{qhx^2(a-2x)}{a}dx = \frac{qh}{a} \int_{-a/2}^{a/2}x^2(a-2x)dx = \frac{qha^3}{12} \]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: 2 Zadania- moment bezwładności ,środek masy

Post autor: panb »

Kiras pisze: 12 sty 2020, 20:17 b) podstawy a jako osi,
ilustracja
ilustracja
rys2.png (8.48 KiB) Przejrzano 1237 razy
Podobnie jak poprzednio \(I= \int_{0}^{h}x^2dm\\ dm=ql_xdx,\quad \frac{l_x}{a} = \frac{h-x}{h} \So l_x= \frac{a(h-x)}{h} \\
I= \int_{0}^{h}x^2 \frac{qa(h-x)}{h}dx= \frac{qah^3}{12} \)


Odpowiedź: \[I= \frac{qah^3}{12} \]

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: 2 Zadania- moment bezwładności ,środek masy

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ