Problem z zadaniem z mechaniki- dynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ilubie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 paź 2016, 18:14

Problem z zadaniem z mechaniki- dynamika

Post autor: ilubie »

Dzień dobry, mam problem z takim zadaniem. Układ składający się z czterech kół i dwóch ciał jak na rysunku. Przez koło o masie m [kg] i promieniu r [m], zamocowane przegubowo w punkcie A, przerzucono linę na której końcu zawieszono ciało o macie 2m. Drugi koniec tej liny zaczepiono w środku B dwóch współśrodkowo zamocowanych kół o masach m i 3m oraz promieniach r i 3r. Koła te toczą się bez poślizgu po poziomym torze, gdzie współczynnik tarcia tocznego wynosi f. Na obwodzie dużego koła nawinięto drugą linę, którą przerzucono przez krążek o masie m i promieniu r, zamocowany przegubowo w punkcie C. Wyznaczyć przyspieszenia kątowe i liniowe poszczególnych elementów oraz momenty \(M_{zred.A}\) i momenty bezwładności \(I_{zred.A}\). W chwili początkowej układ znajdował się w spoczynku. Odpowiedzi \(I_{zred.A}= 43.5mr^2\) \(M_{zred.A}= 2mgr[1-2(\frac{f}{r}+sin\alpha+ucos\alpha)]\)
Dodatkowo wrzucam rysunek poglądowy: https://iv.pl/image/GrqnDEp
Proszę o jakąś wskazówkę jak ruszyć to zadanie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Problem z zadaniem z mechaniki- dynamika

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ