Wahadło matematyczne drgania zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gotd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 gru 2019, 17:20

Wahadło matematyczne drgania zadania

Post autor: Gotd »

1. Wahadło matematyczne ma długość 24,7 cm wykonuje drgania tłumione. Po jakim czasie energia drgań wahadła zmaleje 9,4 razy, gdy logarytmiczny dekrement tłumienia wynosi 7,8?

2. Wahadło matematyczne o długości l=99,4 cm wprowadzone z położenia równowagi wychyla się podczas pierwszego wahnięcia o 5 cm, a podczas drugiego (w tę samą stronę) o 4 cm. Ile wynosi amplituda kolejnego wahnięcia. Znaleźć czas relaksacji, w ciągu którego amplituda zmaleje e-krotnie. G=9,81 m/^2

Proszę pomóżcie!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wahadło matematyczne drgania zadania

Post autor: korki_fizyka »

Wystarczy sprawdzić co to jest dekrement logarytmiczny i..podstawić do wzoru.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Gotd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 gru 2019, 17:20

Re: Wahadło matematyczne drgania zadania

Post autor: Gotd »

korki_fizyka pisze: 28 gru 2019, 22:36 Wystarczy sprawdzić co to jest dekrement logarytmiczny i..podstawić do wzoru.
Okej...
Jeśli chodzi o pierwsze zadanie to wyszło mi, że będzie słabnąć o 1339,43 razy (dekrement logarytmiczny ), 5*A^2 (pocz)=47*A^2 (n).

Nie wiem, jak to dalej ruszyć a ze wzoru na wahadło matematyczne T=3,14 \pi
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wahadło matematyczne drgania zadania

Post autor: korki_fizyka »

Poszukaj w archiwum https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=16036
poza tym opanuj:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
aby dalsza wymiana myśli była dla mnie zrozumiała.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ