Cienki, pionowy słup o masie M i długości L zostaje podcięty u podstawy i obracając się wokół punktu styku z podłożem wywraca się na ziemię.
a) Oblicz moment bezwładności słupa względem osi obrotu przechodzącej przez jego koniec i prostopadłej do osi pręta.
b) Korzystając z tw. Steinera oblicz też moment bezwładności dla osi przechodzącej przez środek słupa.
c) Oblicz z jaką szybkością koniec słupa uderzy w ziemię
cienki pionowy slup i jego moment bezwladnosci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: cienki pionowy slup i jego moment bezwladnosci
1. poszukaj w tablicach (internecie)momentu pręta
2. zastosuj tw. Steinera , d = 0,5 L
3. \(V = \omega L\)
2. zastosuj tw. Steinera , d = 0,5 L
3. \(V = \omega L\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl