Ciało o masie m porusza się w prostym kanale, przez środek kuli ziemskiej i poddany jest tylko sile grawitacyjnego przyciągania, określonego prawem Newtona. W chwili początkowej ciało znajdowało się na powierzchni Ziemi. Znaleźć równanie ruchu oraz obliczyć jego prędkość w momencie mijania
środka Ziemi. Odp: 𝑟(𝑡) = 𝑅𝑐𝑜𝑠 (√𝑔 𝑡) Wskazówka: Przy założeniu, że gęstość Ziemi jest stała, siła 𝑅
działająca na ciało we wnętrzu Ziemi jest wprost proporcjonalna do jego odległości od środka Ziemi
Ktos ma pomysł jak to ruszyć?
Zadanie z ruchu harmonicznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z ruchu harmonicznego
Porównaj siłę grawitacji z siłą harmoniczną.
Powinno wyjść \(\frac{d^2r}{dt^2} = -\frac{g}{R_z}r\) więc \( \omega = \sqrt{\frac{g}{R_z}}\)
dalej podstawiasz r(t) i masz \(v_{max} = \sqrt{gR_z} = V_{I}\).
Powinno wyjść \(\frac{d^2r}{dt^2} = -\frac{g}{R_z}r\) więc \( \omega = \sqrt{\frac{g}{R_z}}\)
dalej podstawiasz r(t) i masz \(v_{max} = \sqrt{gR_z} = V_{I}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z ruchu harmonicznego
Nie, przecież g się zmienia musisz zastosować wzór na siłę grawitacji
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 gru 2019, 15:56
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z ruchu harmonicznego
Wyjdzie to dopiero jak rozwiążesz r-nie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl