Witam mam problem z tym zadaniem czy ktoś wie jak do niego podejść rozwiązać je i wytłumaczyć ?
Wirnik osadzony w łożyskach tocznych ma moment bezwładności względem osi obrotu I=2kgm^2. Opory ruchu obrotowego proporcjonalne do chwilowej prędkości kątowej są takie że wirnik rozpędzony do prędkości obrotowej no=1000obr/min zatrzymuje się w wybiegu po nw=2000 pełnych obrotów. Jaka prędkość kątową uzyska ten wirnik po przyłożeniu momentu napędowego M=10Nm na czas t=2s jeśli rozruch rozpoczyna się od stanu spoczynku.
Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam
Dynamika ciała sztywnego - Stała oś (wirnik)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 sie 2019, 18:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Dynamika ciała sztywnego - Stała oś (wirnik)
Skoro występują opory ruchu proporcjonalne do prędkości kątowej, to należy zastosować II zasadę dynamiki dla ruchu obrotowego w postaci różniczkowej \(M(\omega) = I\frac{d\omega}{dt}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl