Witam
Czy ktoś potrafi z szanownych forumowiczów wie jak to ruszyć ?
Mechanika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Mechanika
Cześć
Zadania umieściłaś w złym dziale, one są na poziomie szkoły średniej.
Biorę lupę i ruszam
1. ruch w górę:
jeden ze sposobów rozw. polega na skorzystaniu z ZZE
\( \Delta E_k = \Delta E_p + W_T \)
drugi sposób z r-ń kinematycznych dla ruchu jednostajnie zmiennego z opóźnieniem/przyspieszeniem równym \(a = g(\sin \alpha \pm \mu\cos \alpha)\)
Należy rozwiązać układ \(\begin{cases}L = v_ot - \frac{at^2}{2}\\ 0 = v_o - at\end{cases}\)
dostaniemy, że \(L = \frac{v_o^2}{2a} = \frac{v_o^2}{2g(\sin \alpha + \mu\cos \alpha)}\)
dalej ruch w dół, podobnie \(\Delta E_p = \Delta E_k + W_T\)
lub
\(\begin{cases}L = \frac{at^2}{2}\\ v = at\end{cases}\)
skąd dostaniemy, że \(v = v_o\sqrt{\frac{\sin \alpha - \mu\cos \alpha}{\sin \alpha + \mu\cos \alpha}}\).
Teraz wystarczy podstawić dane i obliczyć.
2. analogicznie do 1.
3. prawo Hooke'a : \(k\Delta l = mg \Rightarrow T = 2\Pi\sqrt{\frac{m}{k}} = 2\Pi\sqrt{\frac{\Delta l}{g}}\)
4. analogicznie do 3. z tym, że musisz wiedzieć jak wygląda wahadło matematyczne
Zadania umieściłaś w złym dziale, one są na poziomie szkoły średniej.
Biorę lupę i ruszam
1. ruch w górę:
jeden ze sposobów rozw. polega na skorzystaniu z ZZE
\( \Delta E_k = \Delta E_p + W_T \)
drugi sposób z r-ń kinematycznych dla ruchu jednostajnie zmiennego z opóźnieniem/przyspieszeniem równym \(a = g(\sin \alpha \pm \mu\cos \alpha)\)
Należy rozwiązać układ \(\begin{cases}L = v_ot - \frac{at^2}{2}\\ 0 = v_o - at\end{cases}\)
dostaniemy, że \(L = \frac{v_o^2}{2a} = \frac{v_o^2}{2g(\sin \alpha + \mu\cos \alpha)}\)
dalej ruch w dół, podobnie \(\Delta E_p = \Delta E_k + W_T\)
lub
\(\begin{cases}L = \frac{at^2}{2}\\ v = at\end{cases}\)
skąd dostaniemy, że \(v = v_o\sqrt{\frac{\sin \alpha - \mu\cos \alpha}{\sin \alpha + \mu\cos \alpha}}\).
Teraz wystarczy podstawić dane i obliczyć.
2. analogicznie do 1.
3. prawo Hooke'a : \(k\Delta l = mg \Rightarrow T = 2\Pi\sqrt{\frac{m}{k}} = 2\Pi\sqrt{\frac{\Delta l}{g}}\)
4. analogicznie do 3. z tym, że musisz wiedzieć jak wygląda wahadło matematyczne
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl