Fizyka Wektory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartekmajster
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 kwie 2019, 22:32
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Fizyka Wektory

Post autor: bartekmajster »

6. Punkt materialny porusza się po trajektorii: r = iv0t+jd+k(h−0.5gt^2), gdzie v0=2 [m/s], d=-1 [m],
g=10m/s^2, h=15 [m].
a. Obliczyć wektory jego prędkości i przyspieszenia.
b. Dla trzech pierwszych sekund ruchu naszkicować rzuty trajektorii na płaszczyzny X-Y, X-Z oraz ZY, jeśli v0=2 [m/s], d=-1 [m], g=10m/s^2, h=15 [m].
c. Dla tych samych parametrów obliczyć wektor prędkości i jego wartość w 2giej sekundzie ruchu.

Zrobiłem podpunkt a) licząc po prostu pochodną i wyszło mi v(t)=2i-10kt , a(t)=-10k Czy te wyniki są poprawne? A dodatkowo nie wiem jak zabrać się za szkicowanie wykresów? Liczyć wartości dla argumentu i wstawiać do wykresu? Ktoś nakieruje jak to zrobić? Z góry dziękuję:)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka Wektory

Post autor: korki_fizyka »

bartekmajster pisze: 16 lis 2019, 17:11
Zrobiłem podpunkt a) licząc po prostu pochodną i wyszło mi v(t)=2i-10kt , a(t)=-10k Czy te wyniki są poprawne?
źle ci wyszło, policz jeszcze raz
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=88537
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
bartekmajster
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 kwie 2019, 22:32
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Fizyka Wektory

Post autor: bartekmajster »

Wolfram liczy tak samo, nie wiem gdzie robię błąd w rachunkach...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka Wektory

Post autor: korki_fizyka »

Mój wielbłąd, środkowy wyraz (-tj) zróżniczkowałem po czasie i wyszło mi = -1, a tam wcale nie ma t, masz dobrze.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ