Punkt materialny porusza się po trajektorii: r = iv0t+jd+k(h−0.5gt2), gdzie v0=2 [m/s], d=-1 [m], g=10m/s2, h=15 [m].
a. Obliczyć wektory jego prędkości i przyspieszenia.
b. Dla trzech pierwszych sekund ruchu naszkicować rzuty trajektorii na płaszczyzny X-Y, X-Z oraz Z-Y, jeśli v0=2 [m/s], d=-1 [m], g=10m/s2, h=15 [m].
c. Dla tych samych parametrów obliczyć wektor prędkości i jego wartość w 2giej sekundzie ruchu.
7. Siła F = 2x – z zaczepiona do pewnego ciała w punkcie P (4,2,1) powoduje jego obrót wokół punktu R
Punkt materialny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Punkt materialny
Nie pisz mi jednostek w [..] to nie analiza wymiarowa.
\(\vec{r}(t) = 2t\cdot \vec{i} -\vec{j} +(15-5t^2)\cdot \vec{k}\\
\vec{v}(t) = \frac{\vec{r}(t)}{dt} \ \\ \vec{a}(t) = \frac{\vec{v}(t)}{dt}\)
policz
\(\vec{r}(t) = 2t\cdot \vec{i} -\vec{j} +(15-5t^2)\cdot \vec{k}\\
\vec{v}(t) = \frac{\vec{r}(t)}{dt} \ \\ \vec{a}(t) = \frac{\vec{v}(t)}{dt}\)
policz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl