Zmieszano m1 = 0,3 kg lodu o temperaturze T0 oraz m2 = 1,8 kg wody o temperaturze T1 = 283,16 K. Do tej mieszaniny wpuszczono m3 = 0,15 kg pary wodnej o temperaturze T2, = 373,16 K. Obliczyć końcową temperaturę powstałej wody.
Odpowiedź do tego zadania wynosi T=313.16K
Mam ogromny problem z policzeniem tego zadania. Wychodza mi nierealne wyniki Keliwny na - .Chciałbym się dowiedzieć jak je rozwiązać oraz czy wogule dobrze podchodze do tego zadania. Czy ciepło oddane to skraplanie pary wodnej + chlodzenie powstałej wody oraz czy pobrane cieplo to topnienie lodu + ogrzewanie się powstałej wody. Albo czy moze te wody osobna sie ogrzewają, a może woda również oddaje ciepło. Proszę o szybką odpowiedź.
Bilans cieplny Temperatura koncowa.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1302 razy
- Płeć:
Re: Bilans cieplny Temperatura koncowa.
Skoro kelwiny są problemem to przejdź na stopnie Celsjusza, czyli:
Zmieszano \(m_1 = 0,3 \ kg\) lodu o temperaturze \(T=0^{\circ } \ C\) oraz \(m_2 = 1,8 \ kg\) wody o temperaturze \(T_1 = 10^{\circ } \ C\). Do tej mieszaniny wpuszczono \(m_3 = 0,15 \ kg \)pary wodnej o temperaturze \(T_2 = 100^{\circ } \ C\). Obliczyć końcową temperaturę powstałej wody.
a) pozostała tylko woda o dodatniej temperaturze (w C)
b) pozostała woda i lód o zerowej temperaturze
Zmieszano \(m_1 = 0,3 \ kg\) lodu o temperaturze \(T=0^{\circ } \ C\) oraz \(m_2 = 1,8 \ kg\) wody o temperaturze \(T_1 = 10^{\circ } \ C\). Do tej mieszaniny wpuszczono \(m_3 = 0,15 \ kg \)pary wodnej o temperaturze \(T_2 = 100^{\circ } \ C\). Obliczyć końcową temperaturę powstałej wody.
Tu wszystko zależy od mas lodu, wody i pary. Niewątpliwe para się skropli, ale wcale nie jest pewne ze cały lód się stopi. Rozwiąż dwa przypadki:
a) pozostała tylko woda o dodatniej temperaturze (w C)
b) pozostała woda i lód o zerowej temperaturze
Słyszałeś o demonie Maxwella?
Re: Bilans cieplny Temperatura koncowa.
Może źle to ująłem ale kelwiny nie są problemem gdyż liczy się różnica tych temperatur która będzie taka sama w kelwinach czy stopniach celsjusza. Chodzi mi bardziej o to jak zapisać równianie bilansu. Dla pierwszego przypadku rozumiem ze na pewno para wodna i woda z niej powstała bedą oddawać ciepło na rzecz wody i lodu. Chodzi mi teraz po prostu o to czy lód i woda powstała z tego lodu bedzie pobierać osobno ciepło wraz z wodą ktora się już tam znajdowała (zmiana lodu w wode + woda powstała z lodu * ciepło właściwe wody * zmiana temperatur + woda która już tam była * ciepło właściwe wody * zmiana temperatur)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Bilans cieplny Temperatura koncowa.
Temperatura krzepnięcia wody pod normalnym ciśnieniem \(t_o = 0,01 C\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl