Obliczyć całkowite wydłużenie prętów i przemieszczenie punktów C

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ramidus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 wrz 2019, 13:17
Płeć:

Obliczyć całkowite wydłużenie prętów i przemieszczenie punktów C

Post autor: ramidus »

Witam, proszę o wyjaśnienie zadania nr. 1.10 ze zbioru zadań: "Niezgodziński Michał i Tadeusz - Zadania z wytrzymałości materiałów"

Zadanie 1.10 Dla prętów pokazanych na rys 1.5 a i b wykonać wykresy sił i naprężeń normalnych, oraz obliczyć całkowite wydłużenie prętów i przemieszczenie punktów C. Zadanie rozwiązać metodą przecięć i superpozycji.

Obrazek

PS. Wykresy mnie nie interesują, nie potrafię dojść do tych wyników, nie wiem czy dobrze odczytuje te siły. Jak ktos może ew. te przekroje pokazać, bo nie wiem jak zrobić przekórj pomiędzy DC. tam jest \(\frac{1}{2}l\) i nie wiem pozniej czy we wzorze na wydłużenie podstawiać jako trzeci tam właśnie: \(\frac{N3* \frac{1}{2}l }{3EF}\)
ODPOWIEDZ