Wiem ze temat jest dość ogólny, ale mam tu 3 zadania które potrzebuję zrozumieć
1. W wierzchołkach trójkąta równobocznego ABC znajdują się ładunki 2Q, -Q i Q.
Szukane jest natężenie pola elektrycznego w połowie długości boku AB który ma długość 'a'
2. Nieskończenie długi walec o promieniu R został naładowany jednorodnie ładunkiem o gęstości 'p'. Znaleźć natężenie pola w całej przestrzeni.
3. Płaski kondensator próżniowy naładowano do napięcia 'U'. Po odłączeniu od źródła napięcia zbliżono okładki kondensatora na odległość n razy mniejszą. Uzyskano przy tym pracę 'W'. Obliczyć początkową pojemność 'C' kondensatora.
Zadania - elektryczność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 02 wrz 2019, 01:11
- Podziękowania: 4 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania - elektryczność
1. Wzór na natężenie znasz, prawda? Wystarczy policzyć odległość środka boku od wierzchołka, tu pomocne będzie tw. Pitagorasa. Pamiętaj, że wektory dodajemy geometrycznie.
2. Co to znaczy w całej powierzchni ? Chyba walec jest z metalu albo jakiegoś przewodnika i ładunek rozłożył się równomiernie na jego powierzchni bocznej.
3. https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=9&t=88202
2. Co to znaczy w całej powierzchni ? Chyba walec jest z metalu albo jakiegoś przewodnika i ładunek rozłożył się równomiernie na jego powierzchni bocznej.
3. https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=9&t=88202
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 02 wrz 2019, 01:11
- Podziękowania: 4 razy
Re: Zadania - elektryczność
Przyjmijmy w pierwszym że bok to 'a', AB jest podstawą trójkąta, a wartości ładunków są rozłożone analogicznie do kolejności wierzchołków z zadania. Liczę wtedy k*q/r^2 dla każdego ładunku na środku AB? A potem wyznaczam po prostu wektor wypadkowy z pitagorasa?
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 02 wrz 2019, 01:11
- Podziękowania: 4 razy
Re: Zadania - elektryczność
Co do drugiego, nauczycielowi chodziło o to żeby policzyć natężenie na powierzchni wałka, i w przestrzeni oddalonej od wałka o jakieś 'r'. Tak czy inaczej, rozumiem że chyba trzeba skorzystać z prawa Gaussa gdzie pod 'q' podstawimy p*V i liczę E dla tych dwóch wariantów
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania - elektryczność
Wszystkie boki są równe 'a' tylko odległość do 2 sąsiednich wierzchołków będzie równe połowie 'a', a do trzeciego wierzchołka, to wysokość w trójkącie-wzór znajdziesz w tablicach. Przy rysowaniu wektorów uwzględnij znaki ładunków1234567890ag pisze: ↑03 wrz 2019, 18:43 Przyjmijmy w pierwszym że bok to 'a', AB jest podstawą trójkąta, a wartości ładunków są rozłożone analogicznie do kolejności wierzchołków z zadania. Liczę wtedy k*q/r^2 dla każdego ładunku na środku AB? A potem wyznaczam po prostu wektor wypadkowy z pitagorasa?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania - elektryczność
Tak z prawa Gaussa, przy czym \(q =\rho\cdot V\) lub \( q = \rho \cdot S\) w zależności czy jest to gęstość objętościowa czy powierzchniowa.1234567890ag pisze: ↑03 wrz 2019, 19:00 Co do drugiego, nauczycielowi chodziło o to żeby policzyć natężenie na powierzchni wałka, i w przestrzeni oddalonej od wałka o jakieś 'r'. Tak czy inaczej, rozumiem że chyba trzeba skorzystać z prawa Gaussa gdzie pod 'q' podstawimy p*V i liczę E dla tych dwóch wariantów
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl