Witam mam kolejny problem
Nie mam pojęcia jakie równania ułożyć do poniższego zadania, co tam się dzieje i co sie z czym je....
Punkt materialny o masie m=5kg będący w spoczynku w położeniu pokazanym na rysunku otrzymuje impuls siły o kierunku poziomym o wartości J=20 [Ns]. Jak daleko przemieści się ten punkt po zadziałaniu impulsu siły, jeżeli sprężyna ma sztywność k=100[N/m], jej długość swobodna wynosi l=1m, a długość w wyjściowym położeniu równowagi jest a=1,2m ? Opory ruchu można pominąć.
Mechanika - Dynamika punktu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 sie 2019, 18:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 sie 2019, 18:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Mechanika - Dynamika punktu
1. Jednostki obok wartości liczbowych nie ubieramy w [ ], przyszły inżynier powinien znać normy
2. Impuls czyli popęd siły = zmiana pędu ciała z tego wyznaczysz jego prędkość początkową.
3. Potem przyrównaj \(\Delta E_k = \Delta E_s => \frac{mv^2}{2} =\frac{kx^2}{2}\)
4. Jeżeli sprężyna jest na stałe przymocowana, to jej rozciągniętą długość znajdziesz z tw. Piragorasa.
2. Impuls czyli popęd siły = zmiana pędu ciała z tego wyznaczysz jego prędkość początkową.
3. Potem przyrównaj \(\Delta E_k = \Delta E_s => \frac{mv^2}{2} =\frac{kx^2}{2}\)
4. Jeżeli sprężyna jest na stałe przymocowana, to jej rozciągniętą długość znajdziesz z tw. Piragorasa.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl