zależność natężenia pola elektrycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

zależność natężenia pola elektrycznego

Post autor: zasadowy »

Przedstaw zależność natężenia pola elektrycznego od odległości od środka kuli o promieniu R, równomiernie
naładowanej dodatnim ładunkiem Q o gęstości objętościowej ρ.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się zabrać do tego zadania i zadań tego typu? Podejrzewam że chodzi tutaj o zastosowanie prawa Gaussa lecz jestem kompletnym laikiem z fizyki i kompletnie nie wiem jak to zadanie "ugryźć". Z góry dziękuje za pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Ładunek jest rozłożony w kuli równomiernie.

\(E= \begin{cases} \frac{kQ \frac{r^3}{R^3} }{r^2} & \text{dla} & r \le R\\ \frac{kQ}{r^2} & \text{dla} & r > R\end{cases}\)
ODPOWIEDZ