Ogniwo stężeniowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Salvdeam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2019, 11:55
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ogniwo stężeniowe

Post autor: Salvdeam »

Z dwóch półogniw \(Hg,Hg _{2} SO _{4} |SO _{4} ^{2-}(a _{SO _{4} ^{2-} })\)
zbudowano ogniwo stężeniowe. Oblicz SEM ogniwa, jeśli w warunkach standardowych aktywności \(a _{SO _{4} ^{2-}}\) wynoszą: 0,12 i 0,025 (kolejność wartości przypadkowa). Standardowy potencjał półogniwa wynosi 0,615 V.

Liczę to zadanie w poniższy sposób lecz wynik jest zły, ponieważ w odpowiedziach jest 0.02 V.

SEM= \(\frac{RT}{nF} ln \frac{[Hg^{+}]_{1}}{[Hg^{+}]_{2}} =0.059 \cdot lg\frac{0.12}{0.025}=0.0402V\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Salvdeam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2019, 11:55
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Salvdeam »

Licząc w ten sposób również wychodzi 0,04 V.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

no to masz dobrze :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ