Obiekt,ktorego masa zmienia sie wedlug rownania m = m0(1-alfa*t) , porusza sie po prostej poziomej.
Na punkt dziala zalezna od predkosci sila oporu -kv ,gdzie k jest dodatnia stala. Predkosc wzgledna odlaczanych sie czastek jest stala i wynosi u. Predkosc poczatkowa obiektu wynosi zero. Znajdz predkosc obiektu jako funkcje masy.
Teraz moje przemyslenia:
. zakladam ze m0 to masa poczatkowa obiektu.
I teraz mam 2 podejscia ktore daja rozne wyniki i do obydwu mam watpliwosci:
1) (ten chyba dobrze) stosuje wzor F = dp/dt gdzie p0 = 0 , a p po czasie dt = m*dv -dm*u
czyli -k*V*dt = m*dv -dm*u , gdzie m=m0(1-alfa*t) , a dm(masa wyrzucona) = m-m0
2) (tu raczej zle ale nie wiem dlaczego)
korzystam ze wzoru F = m*a, podstawiam i mam -kV = m0(1-alfa*t)dV/dt wychodzi mi potem logarytm z argumentem v, gdrzie v0 = 0 , wiec jest to bezsensu.
Podsumowujac zakladam ze dziala 1 metoda ale nie jestem tego pewien. Ktos moglby rozwiazac moje watpliwosci?
Obiekt,ktorego masa zmienia sie wedlug rownania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
2.nie jest bez sensu, bo tylko początkowa prędkość jest zerowa, po odłączeniu się pierwszej masy prędkość będzie rosła do pewnej granicznej wartości
\(a = \frac{F_w}{m}\), \(F_w = F - kv\), \(F = \frac{dp}{dt}\)
następnie trzeba rozdzielić zmienne i scałkować \(a = \frac{dv}{dt}\).
\(a = \frac{F_w}{m}\), \(F_w = F - kv\), \(F = \frac{dp}{dt}\)
następnie trzeba rozdzielić zmienne i scałkować \(a = \frac{dv}{dt}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl