Dwa obiekty poruszają się wzdłuż prostych w układzie wspolrz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rivit
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 kwie 2018, 18:09
Podziękowania: 5 razy

Dwa obiekty poruszają się wzdłuż prostych w układzie wspolrz

Post autor: rivit »

Dwa obiekty P1 i P2 poruszają się wzdłuż prostych w układzie współrzędnych XY tak, że ich wektory wodzące (położenia) mają następujące zależności od czasu:

\(\vec{r_1} = \left[ 0, -D+2v_0t, 0\right] \\
\vec{r_2} = \left[ -D+v_0t,v_0t, 0 \right]\)


1. Znaleźć wektor \(\Delta \vec{r} = \vec{r_2}-\vec{r_1}\), który określa położenie obiektu P2 względem obiektu P1.
2. Znaleźć odległość obiektów jako funkcję czasu oraz określić dla jakiej chwili czasu ich odległość będzie minimalna ?
3. Jaka będzie minimalna odległość gdy wektor \(\vec{r_2}\) zostanie zastąpiony wektorem \(\vec{r_3}\) ?

Proszę o jakieś wskazówki/rozwiązania. Pozdrawiam.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. odejmij odpowiednie współrzędne wektorów, chyba masz to podręczniku :?:
2. zbadaj ekstremum(minimum) funkcji \(\Delta r (t)\), tak jak w szkole średniej: pochodna, miejsca zerowe..
3. a co to jest \(\vec{r_3}\) :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
rivit
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 kwie 2018, 18:09
Podziękowania: 5 razy

Post autor: rivit »

\(\vec{r_3}\) to moze byc jakis dowolny wektor, w zadaniu nie ma podane :/
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

no to może z fusów po kawie sie dowiesz, ja piję herbatę ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ