Zadanie z termodynamiki chemicznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Salvdeam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2019, 11:55
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zadanie z termodynamiki chemicznej

Post autor: Salvdeam »

Do reaktora wprowadza się 10 moli/min mieszaniny o składzie 20% mol toluenu 80% mol wodoru w temperaturze 850 K. Zachodzi w nim reakcja toluenu z wodorem do benzenu i metanu ze stopniem konwersji toluenu 90% oraz druga reakcja: toluenu z wodorem do metanu ze stopniem konwersji toluenu 2%. Produkt opuszcza reaktor w temperaturze 950 K. Obliczyć ciepło wymienione w reaktorze w kJ/min i podać czy trzeba je odprowadzić czy doprowadzić.
Dane;
toluen \(ΔHf_{298} = 49,999 \frac{kJ}{mol}\, C_{p} = f(T)= - 44,47 + 0,60735T -4,048 \cdot 10^{-4} T^2 + 1,048 \cdot 10^{-7} T^3 \frac{J}{mol \cdot K}\\)
wodór \(ΔHf_{298} = 0,0\frac{kJ}{mol}\, C_{p} = f(T)= 27,10 + 9,504 \cdot 10^{-3} T -1,435 \cdot 10^{-5} T^2 + 7,956 \cdot 10^{-9} T^3 \frac{J}{mol \cdot K}\\)
benzen \(ΔHf_{298} = 82,927 \frac{kJ}{mol}\, C_{p} = f(T)= - 44,43 + 0,5262T -3,804 \cdot 10^{-4} T^2 + 1,085 \cdot 10^{-7} T^3 \frac{J}{mol \cdot K}\\)
metan \(ΔHf_{298} = -74,852 \frac{kJ}{mol}\, C_{p} = f(T)= 23,78 + 8,01951T + 6,751 \cdot 10^{-5} T^2 - 3,909 \cdot 10^{-8}T^3 \frac{J}{mol \cdot K}\\)
ODPOWIEDZ