Dwa kamienie wyrzucono w tej samej chwili i z tego samego punktu pionowo w górę.
Prędkości początkowe tych kamieni wynoszą odpowiednio \(v_1 = 20 \frac{m}{s}, v_2 = 10 \frac{m}{s}\)
Dla każdego z kamieni znaleźć wysokość nad miejscem wyrzutu i drogę przebytą jako funkcję czasu. Jak zmienia się w czasie odległość kamieni od siebie ? Przyjąć założenie, że opór powietrza możemy w tym problemie pominąć. Jak zmieniłoby się rozwiązanie gdyby punkt wyrzutu drugiego kamienia leżał o \(H\) wyżej ?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
rzut pionowy dwoma kamieniami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wystarczy dwa razy zastosować wzór na drogę w ruchu jednostajnie zmiennym, pewnie sam byś na to wpadł, gdyby nie późna pora
\(y_1(t) = v_1t - \frac{gt^2}{2}\)
\(y_2(t) = v_2t - \frac{gt^2}{2}\)
ruch trzeba rozbić na 3 fazy:
- gdy drugi kamień osiągnie maksymalną wysokość , a stanie się to po czasie \(t_1 = \frac{v_2}{g}\), od tego momentu kamienie będą się oddalały od siebie a nie zbliżały
- gdy pierwszy kamień osiągnie maksymalną wysokość po czasie \(t_2 = \frac{v_1}{g}\), odtąd znowu zaczną się zbliżać
- gdy drugi spadnie na ziemię \(t_3 = 2t_1\) wtedy odległość między nimi będzie maleć do zera
\(\Delta y = y_1 - y_2\) dla 0< t < t_1
\(\Delta y = y_1 + y_2\) dla t_1 < t < t_2
\(\Delta y = y_1 - y_2\) dla t_2 < t < t_3.
Natomiast, gdy drugi kamień będzie wyrzucony z miejsca położonego na wysokości H, to trzeba poprawić dla niego równanie ruchu:\(y_2(t) = H + v_2t - \frac{gt^2}{2}\).
\(y_1(t) = v_1t - \frac{gt^2}{2}\)
\(y_2(t) = v_2t - \frac{gt^2}{2}\)
ruch trzeba rozbić na 3 fazy:
- gdy drugi kamień osiągnie maksymalną wysokość , a stanie się to po czasie \(t_1 = \frac{v_2}{g}\), od tego momentu kamienie będą się oddalały od siebie a nie zbliżały
- gdy pierwszy kamień osiągnie maksymalną wysokość po czasie \(t_2 = \frac{v_1}{g}\), odtąd znowu zaczną się zbliżać
- gdy drugi spadnie na ziemię \(t_3 = 2t_1\) wtedy odległość między nimi będzie maleć do zera
\(\Delta y = y_1 - y_2\) dla 0< t < t_1
\(\Delta y = y_1 + y_2\) dla t_1 < t < t_2
\(\Delta y = y_1 - y_2\) dla t_2 < t < t_3.
Natomiast, gdy drugi kamień będzie wyrzucony z miejsca położonego na wysokości H, to trzeba poprawić dla niego równanie ruchu:\(y_2(t) = H + v_2t - \frac{gt^2}{2}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl