Witam, mam problem z kilkoma zadaniami na zaliczenie fizyki, liczę na waszą pomoc
1.walec o promieniu r=2cm i dl 10 cm umieszczony jest w polu el o natezeniu 1800N/C skierowanym wzdłuz osi walca. oblicz strumien przechodzacy przez a)powierzchnie gorna b) pow. dolną c) pow. boczną
2.obliczyc wartosc i kierunek pola el w punkcie P. a=2cm q=5*10^-7 C
na rysunku mamy trójkąt równoramienny prostokątny o ramionach a, wierzcholek pomiedzy ramionami +2q(jest tam kąt prosty) , pozostałe dwa wierzchołki +q. punkt p jest na srodku przeciwprostokątnej.
3. metalowa kulka naładowana rownoimiennie ladunkiem Q=4,5mC przyciąga nieznana sila jon o lad. q=2e znajdujacy sie w odleglosci d=11,25. oblicz w jakiej odlegosci d2 sila przyciagania jonu bedzie 4-krotnie mniejsza F2=0.25F1. oblicz ponadto ile wynosi wartośc F2 tej sily dzialajacej w odleglosci d2.
studia fizyka pomocy :(
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: studia fizyka pomocy :(
ad 1
\(\Phi=\pi r^2 E=3,14 \cdot 0,02^2m^2 \cdot 1800N/C \approx 2,26 \frac{Nm^2}{C}\)
b) \(\Phi=\pi r^2 E=3,14 \cdot 0,02^2m^2 \cdot 1800N/C \approx 2,26 \frac{Nm^2}{C}\)
c) \(\Phi=0\) - bo kąt miedzy wektorem E a normalną do powierzchni bocznej jest równy \(90^\circ \,\,a\,\, \cos90^\circ=0\)
a) b) \(\Phi=\pi r^2 E=3,14 \cdot 0,02^2m^2 \cdot 1800N/C \approx 2,26 \frac{Nm^2}{C}\)
c) \(\Phi=0\) - bo kąt miedzy wektorem E a normalną do powierzchni bocznej jest równy \(90^\circ \,\,a\,\, \cos90^\circ=0\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: studia fizyka pomocy :(
\(E_1 \,\,\, i \,\,\, E_2\) równoważą się. Pole w punkcie P pochodzi więc od ładunku +2q.
Zgodnie ze wzorem \(E_3=k \frac{2q}{x^2}\), gdzie x jest odległością punktu P od ładunku +2q.
\(x=a\sqrt2\) , więc \(E_3=k \frac{2q}{2a^2}= \frac{kq}{a^2}\)
Pola Zgodnie ze wzorem \(E_3=k \frac{2q}{x^2}\), gdzie x jest odległością punktu P od ładunku +2q.
\(x=a\sqrt2\) , więc \(E_3=k \frac{2q}{2a^2}= \frac{kq}{a^2}\)
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pola się nie równoważą co najwyżej wektory natężeń, za to dają zero punktów
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl