Zjawisko fotoelektryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dosmiko
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 paź 2018, 07:58
Płeć:

Zjawisko fotoelektryczne

Post autor: dosmiko »

Dzień dobry,
Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu niżej napisanych zadań i wytłumaczeniu ich. Z góry dziękuję

1. Graniczna długość fali, dla której zachodzi fotoefekt wynosi 380nm. Oblicz, jakie napięcie hamujące należy przyłożyć do elektrod fotokomórki oświetlonej światłem o częstotliwości 10¹⁵, aby prąd w obwodzie przestał płynąć.

2. Na katodę fotokomórki z cezu pada promieniowanie o długości fali 320nm. Oblicz pracę wyjścia elektronu z cezu, jeśli po przyłożeniu napięcia hamowania 1,74V prąd w obwodzie fotokomórki przestaję płynąć. Wynik podaj w J.

3. Powierzchnię pewnego metalu oświetlono kolejno dwiema wiązkami światła o długościach fal lambda1 = 250nm i lambda2 = 260nm. Oblicz:
a) maksymalne szybkości fotoelektronów v1 i v2 opuszczających powierzchnię metalu oświetlonego światłem o podanych długościach fal, jeśli wiadomo, że v2 = 0,25v1
b) pracę wyjścia elektronów z płytki. Wynik podaj w J i eV.

Podstawiałem do wzoru na zjawisko fotoelektryczne, tj.: E = W + Ek. Napięcie hamowania użyłem we wzorze Ek + Uh = 0. Jednak nie wychodzi mi nic i postanowiłem poprosić was o pomoc.
ODPOWIEDZ