Tarcie, masa molowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jarzyna6x6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 sty 2019, 20:23

Tarcie, masa molowa

Post autor: Jarzyna6x6 »

1. Paczkę o masie m1 = 5 kg ciągnięto stałą poziomą siłą F1 = 20 N po poziomym podłożu ze stałą prędkością. Po tym samym podłożu ciągnięto stałą poziomą siłą paczkę o masie m2 = 6 kg. Od chwili, gdy paczka miała prędkość v0 = 2 m/s do chwili, gdy prędkość wyniosła v = 5 m/s, paczka przebyła drogę s = 7 m. Jaką siłą ciągnięto drugą paczkę? Współczynnik tarcia obydwu paczek o podłoże jest taki sam.
......................................................................................................................................................

2. Gaz doskonały o masie m = 33,6 g miał początkowo temperaturę t1 = 62°C. Gaz poddano procesowi, w którym gaz wykonał nad otoczeniem pracę W0 = 510 J i pobrał od otoczenia ilość ciepła Q0 = 300 J. Temperatura końcowa gazu wyniosła t2 = 20°C. Jaka jest masa molowa tego gazu? Ciepło molowe w stałej objętości wynosi CV = 12,5 J/(K∙mol).

albo

2. Gaz doskonały o masie m = 52,8 g miał początkowo temperaturę t1 = 58°C. Gaz poddano procesowi, w którym gaz oddał do otoczenia ilość ciepła Q0 = 490 J, a otoczenie wykonało nad gazem pracę W0 = 300 J. Temperatura końcowa gazu wyniosła t2 = 20°C. Jaka jest masa molowa tego gazu? Ciepło molowe w stałej objętości wynosi CV = 12,5 J/(K∙mol).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jakieś własne próby podstawienia do wzorów ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ