Parametry termodynamiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kinga342
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 05 sty 2019, 11:43
Płeć:

Parametry termodynamiczne

Post autor: kinga342 » 05 sty 2019, 11:45

Stężenie roztworu RNAzy wynosi 2mM. Ułamki molowe białka w stanie rozwiniętym wynoszą 0,00255 (50 st.C) i 0,14 (100 st. C). Podczas denaturacji termicznej występuje tylko forma natywna i zdenaturowana, więc ułamek molowy białka zwiniętego wynosi 1-ułamek białka rozwiniętego.
Oblicz zmianę entalpii, entropii i czynnik entropowy procesu rozwijania.
Załóż, że te parametry są niezależne od temperatury.

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 3778
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Otrzymane podziękowania: 424 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka » 05 sty 2019, 19:04

Czy potrafisz coś więcej ponad skopiowanie i wklejenie treści zadania :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl

kinga342
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 05 sty 2019, 11:43
Płeć:

Re: Parametry termodynamiczne

Post autor: kinga342 » 06 sty 2019, 13:25

Domyślam się, że z ułamków molowych trzeba jakoś obliczyć stałą K, lecz nie wiem jak to zrobić, a nawet jeśli ją otrzymam i obliczę deltę G, to potem we wrzorze G=H-TS nadal brakuje mi dwóch danych.