Zadania z kinematyki, dynamiki (rzut ukośny, równia pochyła)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kalamarakip
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 sty 2019, 18:55
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zadania z kinematyki, dynamiki (rzut ukośny, równia pochyła)

Post autor: kalamarakip »

Witam mam do rozwiązania aż 9 zadań z fizyki na poziomie studenckim. Mam niedługo kolokwium i sam nie mogę sobie poradzić z tymi zadaniami. Z góry dziękuje za pomoc.

1. Zależność drogi od czasu dana jest następującym równaniem parametrycznym : S(t)=9t3 +4t2+3 .Znajdź zależności prędkości i przyspieszenia od czasu oraz ich wartości do 3s.

2. W jakim stosunku pozostanie czas przejazdu pojazdu w górę rzeki i z powrotem do czasu przejazdu takiej samej drogi po stojącej wodzie. Prędkość łódki względem wody wynosi 5 km/h o prądu rzeki 2 km/h.

3. Kamień został rzucony poziomo z wysokości h-15m. Wyznacz prędkość początkową i końcową, jeśli zasięg rzutu wynosił z=20m a przyspieszenie ziemskie g=10m/s2

4. Piłkę rzucono pod kątem 60° do poziomu z prędkością v=20m/s, przyspieszenie ziemskie wynosi g=10m/s2. Oblicz maksymalną wysokość i zasięg rzutu(opór powietrza pomijamy).

5. Pod działaniem stałej sity ciało o masie m=25 g przebyło w piątej sekundzie ruchu drogę
Δs=75m. Oblicz wartość siły działającej na to ciało przyjmując ze V0=0

6. Dwie kule zderzają się centralnie w sposób idealnie niesprężysty. Jedna z kul przed zderzeniem była w spoczynku druga poruszała się z prędkością Vv, Kula poruszająca się ma masę 3 razy mniejsza niż kula spoczywająca. Oblicz prędkość kul po zderzeniu. Oraz ubytek energii kinetycznej.

7.Piłkę rzucono pionowo do góry z prędkością Vo=8m/s. Jaka będzie prędkość kulki na wysokości h=2 m. Przyspieszenie ziemskie wynosi g 10m/s2

8.Pod wpływem siły F0 nieważka sprężyna może ścisnąć się o ΔX0=1m. Sprężynę umieszczono przy podstawie doskonale gładkiej równi pochyłej o kącie nachylenia 30o, Ciało o masie 10 kg, pozostające początkowo w spoczynku, zostaje zwolnione i ześlizguje się w dół. Zatrzymuje się po ściśnięciu sprężyny o ΔX1=2m. Jaką drogę przebędzie to ciało do chwili zatrzymania oraz jaka miało prędkość bezpośrednio przed zetknięciem ze sprężyna wiedząc że g=10m/s2

9. Walec i kula poruszają się z jednakową prędkością v do góry równi. Znając momenty bezwładności i wartość g oblicz które z ciał wtoczy się wyżej
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadania z kinematyki, dynamiki (rzut ukośny, równia poch

Post autor: korki_fizyka »

kalamarakip pisze:Witam mam do rozwiązania aż 9 zadań z fizyki na poziomie studenckim.
Studia coraz częściej przypominają podstawówkę ;)
viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kalamarakip
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 sty 2019, 18:55
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Zadania z kinematyki, dynamiki (rzut ukośny, równia poch

Post autor: kalamarakip »

korki_fizyka pisze:
kalamarakip pisze:Witam mam do rozwiązania aż 9 zadań z fizyki na poziomie studenckim.
Studia coraz częściej przypominają podstawówkę ;)
viewtopic.php?f=29&t=12617
jeśli fizyka jest dla nas przedmiotem tylko na jeden semestr i dodatkowo mamy ją bardzo rzadko to nie ma co się spodziewać wysokiego poziomu
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadania z kinematyki, dynamiki (rzut ukośny, równia poch

Post autor: radagast »

kalamarakip pisze:
1. Zależność drogi od czasu dana jest następującym równaniem parametrycznym : S(t)=9t3 +4t2+3 .Znajdź zależności prędkości i przyspieszenia od czasu oraz ich wartości do 3s.
\(S(t)=9t^3 +4t^2+3\)
\(v(t)=S'(t)=27t^2 +8t\)
\(a(t)=v'(t)=54t +8\)
radagast pisze:oraz ich wartości do 3s.
ale tu nie wiem o co chodzi :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadania z kinematyki, dynamiki (rzut ukośny, równia poch

Post autor: radagast »

kalamarakip pisze:
2. W jakim stosunku pozostanie czas przejazdu pojazdu w górę rzeki i z powrotem do czasu przejazdu takiej samej drogi po stojącej wodzie. Prędkość łódki względem wody wynosi 5 km/h o prądu rzeki 2 km/h.
\(\frac{\frac{s}{5-2}+ \frac{s}{5+2} }{ \frac{2s}{5} }=\frac{\frac{1}{5-2}+ \frac{1}{5+2} }{ \frac{2}{5} }=...\) policz sobie
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

5. \(\Delta S = 4,5a\)
\(F = ma \approx 0,42\ N\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ