Termodynamika-przewodzenie ciepła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Takosen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 gru 2018, 16:28
Płeć:

Termodynamika-przewodzenie ciepła

Post autor: Takosen »

Element grzejny elektrycznego podgrzewacza powietrza wykonany jest ze stalowej rurki o średnicy dz/dw=8/7 mm o długości L=2,5m, wypełnionej izolacją ceramiczną o przewodności cieplnej λ=0,75 W/mK. W osi rurki znajduje się drut oporowy o średnicy d=1,5mm. Określić temperaturę drutu oporowego, jeśli moc elektryczna podgrzewacza jest równa N=1kW. Współczynnik przejmowania ciepła przez otaczające grzejnik powietrze o temperaturze 20°C wynosi
α=80 W/m^2K, a przewodność cieplna stali λ=21W/mK.
Takosen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 gru 2018, 16:28
Płeć:

Post autor: Takosen »

Obrazek
Ten ułamek trzeba jeszcze pomnożyć przez pole powierzchnię. Czy jest to dobry wzór?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Takosen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 gru 2018, 16:28
Płeć:

Re: Termodynamika-przewodzenie ciepła

Post autor: Takosen »

korki_fizyka o co chodzi?
ODPOWIEDZ