Cześć! Mam takie zadanie, z którym nie mogę sb poradzić:
1.Samochód znajduje się w punkcie A na otoczonej polem autostradzie. Kierowca chce
jak najszybciej dojechać do oddalonego o l od autostrady punktu B. W jakiej odległości
od punktu D kierowca musi wjechać na pole, jeżeli prędkość samochodu na
polu jest η razy mniejsza od prędkości na autostradzie?
ODP:
CD= \frac{l}{ \sqrt{n^2 -1} }
Zadanie z pochodną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pochodna nie jest potrzebna wystarczy zasada Fermata.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Ale skoro się upierasz
oznaczenia: AD = d, CD = x
szukamy minimum funkcji: \(t(x) = t_1 + t_2\)
\(t_1\) - czas pokonania odcinka na autostradzie z prędkością \(v\)
\(t_2\) - czas pokonania odcinka na polu z prędkością \(\frac{v}{n}\)
\(t(x) = \frac{d-x + n\sqrt{x^2 + l^2}}{v}\),
szukamy ekstremum tej funkcji (minimum) w przedziale [0,d]
\(\frac{dt}{dx}= - \frac{1}{v} + \frac{nx}{v\sqrt{x^2 + l^2}} = 0 \So x = \frac{l}{\sqrt{n^2 - 1}}\).
oznaczenia: AD = d, CD = x
szukamy minimum funkcji: \(t(x) = t_1 + t_2\)
\(t_1\) - czas pokonania odcinka na autostradzie z prędkością \(v\)
\(t_2\) - czas pokonania odcinka na polu z prędkością \(\frac{v}{n}\)
\(t(x) = \frac{d-x + n\sqrt{x^2 + l^2}}{v}\),
szukamy ekstremum tej funkcji (minimum) w przedziale [0,d]
\(\frac{dt}{dx}= - \frac{1}{v} + \frac{nx}{v\sqrt{x^2 + l^2}} = 0 \So x = \frac{l}{\sqrt{n^2 - 1}}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl