Ruch w dwóch i trzech wymiarach oraz wektory.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
keezm
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 16 lis 2017, 19:48
Podziękowania: 11 razy

Ruch w dwóch i trzech wymiarach oraz wektory.

Post autor: keezm »

Witam, mam problem z kilkoma zadaniami, proszę o jakąś wskazówkę, naprowadzenie na rozwiązanie. Próbuję robić to na zrozumienie, ale samemu nie potrafię dojść do kolejnych wniosków.

1.W momencie t1 = 2.00s, przyspieszenie cząstki związane z ruchem po okręgu przeciwnym do ruchu wskazówek zegara wynosi (6.00 m/\(s^{2}\))i + (4.00 m/\(s^{2}\))j. Cząstka porusza się ze stałą szybkością. W czasie t2 = 5.00s, jej przyspieszenie wynosi (4.00 m/\(s^{2}\))i + (-6.00 m/\(s^{2}\))j. Ile wynosi promień okręgu, po którym porusza się cząstka? Należy przyjąć, że t2-t1 jest mniejsze od okresu ruchu.

2.Cząstka porusza się po okręgu o promieniu R=2m ze stałą wartością przyspieszenia liniowego a1 = 3m/\(s^{2}\). Zakładając, że w chwili początkowej cząstka spoczywała oblicz wartość jej całkowitego przyspieszenia po przebyciu: a. jednego pełnego obwodu okręgu, b. połowy obowodu okręgu.

Wektory:

1. Kurier zabiera przesyłki z poczty, jedzie 40km na północ, następnie 20km na zachód, 60 km na północny wschód i 50 km na północ, po czym zatrzymuje się. Przy pomocy metody graficznej znajdź wektor jego przemieszczenia. (tutaj najbardziej chodzi mi o rysunek).

Z góry dzięki.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. Skoro ruch jest jednostajny, to podane przyspieszenie jest przyspieszeniem dośrodkowym (normalnym) tylko rozłożonym na składowe w układzie współrzędnych XOY. Z porównania wzoru na to przyspieszenie z podanymi dwiema wartościami przyspieszenia w dwu różnych chwilach czasu znajdziesz dwie składowe promienia.

2. Przyspieszenie liniowe (styczne) to pochodna prędkości. Oprócz niego występuje zawsze przyspieszenie dośrodkowe. Z tw. Pitagorasa znajdziesz całkowite.

3. Weź kompas albo popatrz na mapę gdzie jest północ i ...narysuj te cztery wektory. Wektor przemieszczenia jest ich sumą (geometryczną).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Ruch w dwóch i trzech wymiarach oraz wektory.

Post autor: radagast »

keezm pisze:
Wektory:

1. Kurier zabiera przesyłki z poczty, jedzie 40km na północ, następnie 20km na zachód, 60 km na północny wschód i 50 km na północ, po czym zatrzymuje się. Przy pomocy metody graficznej znajdź wektor jego przemieszczenia. (tutaj najbardziej chodzi mi o rysunek).

Z góry dzięki.
ScreenHunter_482.jpg
ScreenHunter_482.jpg (7.42 KiB) Przejrzano 2297 razy
kamyk2222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2018, 00:53
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamyk2222 »

korki_fizyka pisze:1. Skoro ruch jest jednostajny, to podane przyspieszenie jest przyspieszeniem dośrodkowym (normalnym) tylko rozłożonym na składowe w układzie współrzędnych XOY. Z porównania wzoru na to przyspieszenie z podanymi dwiema wartościami przyspieszenia w dwu różnych chwilach czasu znajdziesz dwie składowe promienia.

2. Przyspieszenie liniowe (styczne) to pochodna prędkości. Oprócz niego występuje zawsze przyspieszenie dośrodkowe. Z tw. Pitagorasa znajdziesz całkowite.

3. Weź kompas albo popatrz na mapę gdzie jest północ i ...narysuj te cztery wektory. Wektor przemieszczenia jest ich sumą (geometryczną).
W zadaniu drugim nie potrafię do tego wykonać odpowiedniego rysunku... :?
Narysowałem coś, próbuje to jakoś racjonalnie sobie tłumaczyć, ale może źle do takiego banału podchodzę.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: korki_fizyka »

keezm = kamyk2222 :?:
kamyk2222 pisze:
W zadaniu drugim nie potrafię do tego wykonać odpowiedniego rysunku... :?
Spoiler
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kamyk2222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2018, 00:53
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: kamyk2222 »

korki_fizyka pisze:keezm = kamyk2222 :?:
kamyk2222 pisze:
W zadaniu drugim nie potrafię do tego wykonać odpowiedniego rysunku... :?
Spoiler
Wielkie dzięki, próbuje rozwiązać kolejne zadania i w sumie byłbym wdzięczny jakby ktoś na pw, oczywiście gdyby była taka możliwość podesłał mi kolejną porcję zadań z fizyki ogólnie na poziomie uczelni wyższej, jeżeli takową posiada. PRzygotowuje się do studiów i to forum wydaje mi się jest ok, więc po prostu czerpie stąd zadania.
ODPOWIEDZ