kinematyka / siły

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pasjanss
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 lis 2018, 11:35
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

kinematyka / siły

Post autor: pasjanss »

Jaką siłą Fx należy działać na koniec drążka AB o długości L 1,5 m prostopadle do niego, ażeby zrównoważyć ciało o ciężarze Q = 180N zaczepione w odległości a = 30cm, licząc od punktu A, jeżeli drążek tworzy z kierunkiem pionowym kąt o α=30^

Obrazek


Rozwiązanie z podręcznika :
Fx=Q(a/L)sina
Fx=18N
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Skoro układ ma być w równowadze, to \(\sum \vec{F_i} = 0\) i \(\sum \vec{M_i}= 0\), więc przyjmij dowolny układ współrzędnych, rozłóż w nim siły na składowe i rozwiąż ten układ r-ń.
Układ już właściwie został zaproponowany: oś OX wyznacza kierunek siły F a OY jest do niego prostopadła.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ