Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moxeder
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2018, 18:04

Termodynamika

Post autor: moxeder »

1.Do wytwornicy pary wodnej dopływa z prędkością 1,2m/s strumień wody w ilości 16kg/s o entalpi jednostkowej h1=210 kJ/kg a wypływu z prędkością 62m/s para przegrzewa o entalpi jednostkowej h2=3520 kJ/kg. Przewód parowy przebiega na wysokości 35 metrów ponad przewodem wody zasilającej w miejscach przecięć przez umowną granice systemu. Jaki strumień ciepła jest doprowadzany do zamienianej w parę przegrzaną wody jeżeli proces jest ustalany w czasie ? Jaki błąd względny przez pominięcie w tym obliczeniu zmian energi kinetycznej i potencjalnej.

2.Kocioł w systemie centralnego ogrzewania domu pobiera stacjonarnie gaz ziemny w ilości Vu=2,1 km^3/h. Gaz ma jednostkową energie chemiczną (wartość opałową) równą Qw=34300 kJ/m^3. I dopływa do kotła z entalpią jednostkową 33 kJ/um^3. Strumień powietrza 21,4 um^3/h dopływa z entalpią jednostkową równą 15 kJ/um^3 a strumień spalin w ilości 25,5 um^3/h opuszcza kocioł z entalpią 190 kJ/um^3. Jaka ilość ciepła zostaje oddana wodzie krążącej w systemie grzewczym domu jeżeli 5% tego ciepła opuszcza zewnętrzne ścianki kotła jako strata ciepła.
ODPOWIEDZ