Przenoszenie niepewności pomiarowej - opory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamil_123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 20 kwie 2018, 19:50
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Przenoszenie niepewności pomiarowej - opory

Post autor: kamil_123 »

1) Oszacuj niepewność wyznaczenia ( \(R_{ab} = R_a + R_b\) ) na podstawie prawa przenoszenia niepewności pomiarowej.
2) Oszacuj niepewność wyznaczenia ( \(\frac{1}{R_{ab}} = \frac{1}{R_a} + \frac{1}{R_b}\) ) na podstawie prawa przenoszenia niepewności pomiarowej.

Znam wzór \(u_c(y) = \frac{dy}{dx} u(x)\) oraz jego wersję dla kilku zmiennych \(u_c(y) = \sqrt{ \sum_{0}^{k} [\frac{dy}{dx_k} u(x_k)]^2 }\).
Nie wiem jednak jak bezpośrednio zastosować go do powyższych równań. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie wyjaśnienia.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zgodnie ze wzorem liczysz kolejno pochodne cząstkowe po Ra i Rb, mnożysz przez u(Ra) lub u(Rb) itd..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

Dla\(R_{ab} = R_a + R_b\)
\(u_c = \sqrt{ \frac{d(R_a + R_b)}{d(R_a) } *u(R_a)^2 + \frac{d(R_a + R_b)}{d(R_b) } *u(R_b)^2 } = \sqrt{u(R_a)^2+u(R_b)^2}\)
Analogicznie to 2, tylko może zamień na :
\(R_{ab} = \frac{R_a \cdot R_b}{R_a+R_b}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Należy uzupełnić, że każde z oporów były mierzone z jakąś dokładnością, która powinna być znana.
Zatem \(R = R \pm u(R)\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ