Ruch ciężarka 1 opisany jest równaniem \(x = 5(8t^2+1)\) [cm], t[s] - czas.
W chwili T ciężarek przebył drogę s = 0.3 [m]. Dla punktu M mechanizmu w chwili T obliczyć: prędkość liniową v(T), przyśpieszenie styczne \(p _{t}\)(T), przyśpieszenie dośrodkowe \(p _{n}\) (T), przyśpieszenie całkowite p(T), prędkość kątową w(T), przyśpieszenie kątowe \(\varepsilon\)(T). Przyjąć następujące promienie kół: \(r _{2}\) = 25 cm, \(R _{2}\) = 40 cm, \(r _{3}\) = 20 cm.
Kinematyka punktu materialnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. prędkość liniowa \(v = \frac{dx}{dt}=..\)
2. prędkość kątowa \(\omega = \frac{v}{r_2}\)
3. przyspieszenie styczne (liniowe) \(a = \frac{dv}{dt} =..\)
4. przyspieszenie kątowe \(\epsilon = \frac{a}{r}\)
5. przyspieszenie dośrodkowe \(a_r = \frac{v}{r}\)
6. przyspieszenie całkowite \(a = \sqrt{a^2_{st}+ a^2_r}\)
do dzieła
2. prędkość kątowa \(\omega = \frac{v}{r_2}\)
3. przyspieszenie styczne (liniowe) \(a = \frac{dv}{dt} =..\)
4. przyspieszenie kątowe \(\epsilon = \frac{a}{r}\)
5. przyspieszenie dośrodkowe \(a_r = \frac{v}{r}\)
6. przyspieszenie całkowite \(a = \sqrt{a^2_{st}+ a^2_r}\)
do dzieła
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl