Zadania z wymiany ciepła (gęstość strumienia, straty ciepła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olcivks
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 cze 2018, 20:00
Płeć:

Zadania z wymiany ciepła (gęstość strumienia, straty ciepła

Post autor: olcivks »

Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w kilku zadaniach z wymiany ciepła. Przyznam, że jestem zielona w tym temacie i nie wiem za bardzo jak się za te zadania zabrać. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę :)

1. Obliczyć gęstość strumienia ciepła przenikającego przez czystą powierzchnię ogrzewalną kotła parowego , oraz temperatury na powierzchniach ścianki jeśli dane są następujące wielkości: temperatura spalin 10000^\circ C, temperatura wrzącej wody 2000^\circ C, współczynnik przewodzenia przez ściankę \lambda=50\frac{W}{m\cdot K} , jej grubość 0,012m. Współczynnik przejmowania ciepła od spalin do ścianki 100\frac{W}{m^2\cdot K} i od ścianki do wrzącej wody 5000 \frac{W}{m^2\cdot K}.


2.Ściana składa się z cegły ogniotrwałej o grubości 0,2m i \lambda_1 =1,4 \frac{W}{m\cdot K} i cegły izolacyjnej o grubości 0,1m i \lambda_2=0,21 \frac{W}{m\cdot K} oraz zwykłej cegły o grubości 0,2m i \lambda_3=\frac{W}{m\cdot K}. Temperatura na wewnętrznej warstwie pieca wynosi 1200^\circ C, a na zewnątrz 330K. Obliczyć straty ciepła na jednostkę powierzchni oraz temperatury na styku poszczególnych warstw.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A możesz wyjaśnić dlaczego jesteś zielona, czyżby to były studia korespondencyjne ? ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Na początek proponuję zapoznanie sie z LaTeXem, będziesz wtedy już lekko żółta :D przynajmniej na tym forum: viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ