Teoria drgań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rafal303
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 cze 2018, 15:09
Płeć:

Teoria drgań

Post autor: rafal303 »

zad1.
Wyznaczyć prędkość krytyczną flatteru dla skrzydła prostokątnego jednorodnego o parametrach:
l=34m;b=0,44m; e=0,0162m; \frac{ \partial Cl}{ \partial \alpha } =5,5 (pochodna z Cl po alfie) ; x(CG)=0,18m; m=4,9kg; I(o)=0,014 kg*m^2 ; omega(h)= 22 rad/s ; omega( \alpha )=19,3 rad/s; rho=1,225 kg/m^3
zad2.
Samolot leci na wysokości H=4km w warunkach normalnych. Wyznaczyć prędkość krytyczną dywergencji skrzydła prostokątnego jednorodnego o parametrach:
l=16,8m; c=4,4m; e=0,408m ; \frac{ \partial Cl}{ \partial \alpha } =5,5 (pochodna z Cl po alfie)
w trakcie prób statycznych stwierdzono że dwie siły F=15kN o przeciwnych zwrotach przyłożone na końcu skrzydła do krawędzi natarcia i spływu wywołały skręcenie końcówki skrzydła o kąt rowny 0,015rad

Potrafi ktoś rozwiązać ktoreś z tych zadań?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ