Witam, mam takie zadanie:
Klocek o masie m i prędkości +v zderza się sprężyście z klockiem o masie 2m i prędkośći -v. Wyznaczyć prędkości \(u_1 i u_2\) po zderzeniu.
No wiec robię równanie z zasady zachowania pędu:
mv-2mv = m\(u_1\) + 2m\(u_2\)
Skracam masy i mam:
-v = \(u_1\) + 2\(u_2\)
No i jak teraz znaleźć wartości tych prędkości? Mam jedno równanie z dwoma niewiadomymi. Jakie będzie drugie równanie?
Zasada zachowania energii? Wydaje mi się, że nie do końca, bo chyba zostaje wytracona jakaś energia przy uderzeniu?
Zderzenie sprężyste klocków - prędkości po zderzeniu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Skoro zderzenie jest sprężyste, to ZZEnergii jest spełniona i drugie r-nie wygląda tak:
\(3v^2 = \ u_1^2 +2u_2^2\)
i teraz po kilku sprytnych przekształceniach da się już to rozwiązać.
Umieszczaj swoje posty w dziale "szkoła średnia" bo to są zadania właśnie na tym poziomie i tam też znajdziesz rozwiązania
\(3v^2 = \ u_1^2 +2u_2^2\)
i teraz po kilku sprytnych przekształceniach da się już to rozwiązać.
Umieszczaj swoje posty w dziale "szkoła średnia" bo to są zadania właśnie na tym poziomie i tam też znajdziesz rozwiązania
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zderzenie sprężyste klocków - prędkości po zderzeniu
Dziękuję bardzo za pomoc!
Jeszcze takie pytanie - rozumiem, że powinny wyjść dwa przypadki? I znak tutaj nie gra roli, bo określa tylko kierunek prędkości?
Jeszcze takie pytanie - rozumiem, że powinny wyjść dwa przypadki? I znak tutaj nie gra roli, bo określa tylko kierunek prędkości?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Tylko jeden przypadek jest możliwy, przelicz...a znak określa zwrot wektora prędkości, kierunek jest już ustalony jeśli zderzenie było centralne.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl