Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bilstik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 25 lis 2014, 16:58
Podziękowania: 99 razy

Termodynamika

Post autor: Bilstik »

W zbiorniku o objętości 1,5 m3 znajduje się powietrze (M = 29 kJ/kmol, κ = 1,4) o temperaturze początkowej t1 = 15°C i ciśnieniu P1 = 250 kPa. Zbiornik ma wbudowany grzejnik o mocy 1 kW. Narysować przemianę w układzie współrzędnych P−v (i T−s),a następnie pomijając straty ciepła do otoczenia, obliczyć: masę gazu w zbiorniku, temperaturę t2 i ciśnienie P2 po 180 s od włączenia grzejnika oraz ilość ciepła Q pochłoniętego przez gaz w zbiorniku.

Mógłby ktoś pomóc i podpowiedzieć jak zniwelować jedną niewiadomą P2 lub T2 bo jak układam równania clapeyrona to za każdym razem mam 2 niewiadome ;/
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A jakież to równania ułożyłeś :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Bilstik
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 25 lis 2014, 16:58
Podziękowania: 99 razy

Post autor: Bilstik »

P1V=m*Ri*T1 oraz P2V=m*Ri*T2 zrobiłem z tego układ równań , wyciągnąłem V , m i Ri jako stałe czyli constans , przyrównałem P1/T1=P2/T2 oraz dodatkowo zrobiłem nie wiem czy poprawnie równanie przemiany adiabatycznej P1V1 do potęgi kappa = P2V2 do potęgi kappa . Próbowałem wyciągnąć jakikolwiek parametr ale zawsze wychodzily mi 2 niewiadome .
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Czy mógłbyś to czytelniej zapisać viewtopic.php?f=21&t=12615 :?:
Siedzisz na tym forum już prawie 4 lata więc wypadałoby stosować zapis wzorów w LaTeX inaczej nikt nie będzie odpowiadał na twoje posty.

Z pierwszego r-nia możesz wyznaczyć masę powietrza, która podstawisz do wzoru na zmianę energii wewnętrznej gazu w tej przemianie \(\Delta U = nC_V \Delta T\), z którego wyznaczysz temperaturę końcową. Narysowanie wykresu przemiany sprowadza się do wybrania odpowiedniej skali i proporcji.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
beatuus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 cze 2018, 10:44
Płeć:

Re: Termodynamika

Post autor: beatuus »

Czy \(\Delta\) U = 180 kN? Nie wiem co robię źle, w odpowiedziach jest 360kN.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

nie wiem nie liczyłem
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ