Równia pochyła i praca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SQbanny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 kwie 2018, 22:37

Równia pochyła i praca

Post autor: SQbanny »

Klocek po zsunięciu się z równi o wysokości \(h\) osiągną prędkość końcową \(v_{k}= \sqrt{0,3gh}\). Jaką pracę \(W\) należy wykonać aby wciągnąć klocek na w górę tej równi na wysokość \(h\). Na równi działa siła tarcia.

Jakby ktoś był na tyle miły i wytłumaczył krok po kroku to zadanie :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Z zasady zachowania energii: \(E_p = E_k +W_T\)
jak podstawisz do wzorów, to powinno wyjść, że W = 0,85mgh.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ